Oleje stosowane w Thai World Spa

Olej kokosowy

Olej kokosowy nierafinowany, (masło kokosowe) to produkt w 100% ekologiczny, otrzymywany z pulpy Cocos nucifera powszechnie znanej jako kokos lub drzewo kokosowe.

Olej nie został poddany rafinacji ani filtrowaniu oraz posiada piękny kokosowy zapach.

Idealny produkt do pielęgnacji włosów suchych i łamliwych oraz suchej i łuszczącej się skóry. Nawilża skórę i włosy, pozostawiając skórę gładką i odpowiednio naprężoną, a suchym i łamliwym włosom daje zdrowy wygląd. Zastosowany na włosy przed myciem chroni je przed niepożądanym działaniem detergentu. Bardzo delikatny środek, nie powoduje alergii i podrażnień. 

Świeża pulpa jest bogatym źródłem zarówno nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy i linolowy) oraz nasyconych kwasów. Zawiera od 35 do 40% tłuszczów, 10% protein i 50% wody.

Olej kokosowy w temperaturze poniżej 25 °C przybiera postać stałą, stąd często jest nazywany masłem kokosowym.

Olej kokosowy to przede wszystkim bogactwo kwasu laurynowego (wysokie powinowactwo do protein), oleinowego oraz linolowego.

Właściwości kosmetyczne oleju kokosowego:

  • Działa ochronnie, regenerująco i odbudowująco na włosy – ponieważ wykazuje wysokie powinowactwo względem protein włosa (trójgliceryd kwasu laurynowego) oraz stosunkowo niską masę cząsteczkową, najlepiej zapobiega utracie protein we włosach, zarówno zniszczonych jak i zdrowych, w porównaniu z innymi olejami (np. słonecznikowym czy oliwkowym). Jest on szczególnie polecany do produktów na włosy w celu ich ochrony i odbudowy, bez wywoływaniu efektu spłaszczenia.

  • Jest bardzo dobrym emolientem – łagodzi uczucie suchości, szorstkości, pieczenia oraz zapobiega nadmiernemu łuszczeniu się skóry suchej, a także pomaga przywrócić właściwy poziom nawilżenia skóry suchej.

  • Działa hamująco na dermatofity (włókniste grzyby wywołujące niektóre choroby skóry i naskórka ogólnie zwane grzybicą), jest idealnym dodatkiem do produktów dla włosów o charakterze oczyszczającym i przeciwgrzybicznym.

Olej Avocado

Theobroma Cacao Persea Scheffer to wiecznie zielone drzewa Avocado rosnące w klimacie tropikalnym oraz subtropikalnym Ameryki.

Wykopaliska dowodzą, że avocado było wykorzystywane już 7000 lat przed Chrystusem. Pierwotnie pochodzi z południowego Meksyku, lecz stosunkowo szybko rozpowszechniło się, zaczynając od Ameryki Północnej przez Środkową, aż do Południowej (Peru).

Drzewo Avocado rodzi owoce o tej samej nazwie lub nazywane są one „gruszkami avocado” - ze względu na swój kształt. Owoc ten zawiera głównie tłuszcze (30%), ale posiada także białka, karoteny i witaminy C, E, K, PP oraz B. Gdy owoc poddany zostanie tłoczeniu na zimno, otrzymany zostanie z niego ciemnozielony olej o delikatnym oliwkowym zapachu i lekkim smaku orzechów (Persea gratissima).

Olej z avocado jest bogaty w witaminy A, B, E, H, K, PP, F, stanowi źródło aminokwasów, protein i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawarty jest w nim również skwalen (składnik ludzkiego sebum), który posiada właściwości antyzapalne i antygrzybiczne oraz chlorofil (nadający owocu zieloną barwę), który również działa antyzapalnie oraz łagodząco.

Olej z avocado zalecany jest do pielęgnacji skóry suchej, ze względu na duże możliwości nawilżające jak również do skóry dojrzałej. Jest pomocny w leczeniu łuszczycy oraz egzemy (stanów zapalnych skóry). Ponadto pozostawia na skórze naturalny filtr przeciwsłoneczny oraz jest idealny do stosowania przez mężczyzn jako środek pielęgnujący podrażnioną po goleniu skórę.  

Olej Macadamia

Olej macadamia pozyskiwany jest z orzechów drzewa o tej samej nazwie, którego owoce niektórzy uważają za najsłodsze ze wszystkich znanych na świecie orzechów. Uprawiane jest w kilku krajach Ameryki Południowej w Afryce oraz na Hawajach. 

Jego angielska nazwa (używana w większości krajów) wywodzi się od nazwiska Johna Macadama, który był wielkim zwolennikiem uprawy tej rośliny.

Drzewa Macadamii już kilka lat po posadzeniu rodzą swoje wyjątkowe owoce, z których pozyskiwany jest olej charakteryzujący się pięknym bursztynowym odcieniem.

Olej macadamia zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe omega 3, 6, 9, lecytynę oraz kwas palmitooleinowy, który jako jeden ze składników ludzkiej skóry jest przez nią znakomicie wchłaniany.

Olej posiada zdolności regeneracyjne, pielęgnacyjne oraz lecznicze. Nadaje się do pielęgnacji skóry starzejącej się, działa przeciwcellulitowo, leczy niewielkie uszkodzenia skóry oraz podrażnienia słoneczne. Ponadto zmiękcza i wygładza naskórek, jest bezpieczny dla skóry delikatnej i wrażliwej.  

Olej z jagód Goji

Olej (macerat) z jagód goji. Jagody goji to nazwa handlowa owoców kolcowoju chińskiego (Lycium chinense) oraz kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum).

Jagody Goji cieszą się szerokim zastosowaniem, ponieważ zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, które pomagają skórze zachować młodość i jędrność. Spowalniają proces starzenia i chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Zawierają 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych.

Pod względem wartości odżywczych zaszeregowany jest między najbardziej wartościowe owoce naszej planety.

Posiadają szczególne właściwości regenerujące i przeciwstarzeniowe. Redukują drobne zmarszczki wzmacniają strukturę twarzy i poprawiają jej jędrność i napięcie. Olej z jagód Goji jest idealnym produktem do pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych. Doskonale je odżywia i regeneruje.

Właściwości oleju:

- wykonuje naturalny lifting skóry

- przyspiesza procesy odnowy naskórka

- zwiększa jędrność skóry

- poprawia owal twarzy

- zwiększa produkcję włókien kolagenowych, poprawiając jędrność i gęstość skóry

- fantastycznie nawilża raz poprawia koloryt skóry, zmniejsza pzrebarwienia,rozjaśnia piegi

- idealnie pielęgnuję skórę w okół oczu - widocznie ujędrania skórę oraz spłyca zmarszczki

- poprawia wygląd skóry oraz odmłądza ją, działa przeciwstarzenowo oraz antyutleniająco

- olej ma wyjątkową cechę - zapobiega powstawaniu prosaków wokół oczu

Olej z pestek róży Canina

Olej z pestek dzikiej róży jest otrzymywany poprzez tłoczenie jej dojrzałych owoców. Stanowi bogate źródło witamin A, E i C oraz karotenoidów, flawonoidów, garbników i witamin z grupy B, a także jest źródłem niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecany dla skóry wrażliwej, suchej, dojrzałej oraz ze skłonnością do pękających naczynek, pomaga również przy leczeniu trądziku oraz łuszczyc.

Ze względu na unikalną kompozycję substancji czynnych olej idealnie pasuje jako dodatek do kosmetyków przeciwstarzeniowych, przeciwzapalnych i regenerujących skórę starzejącą się i zniszczoną nadmiernym działaniem czynników atmosferycznych (słońce, mróz, wiatr).

Wygładza zmarszczki oraz małe blizny, łagodzi podrażnienia, ma działanie przeciwzapalne, ochronne i regenerujące dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego, kwasu alfa-linolenowego i witaminy A. W widoczny sposób spłyca blizny i rozstępy, a także zapobiega dalszemu ich powstawaniu. Wpływa na redukcję blizn potrądzikowych i przebarwień słonecznych oraz redukuje zniszczone i wypadające włosy.